10 Adımda Çocuğunuz İçin Güvenli İnternet. Nelere Dikkat Etmeliyiz?

10 Adımda Çocuğunuz İçin Güvenli İnternet. Nelere Dikkat Etmeliyiz?

05.05.2023 155

Ebeveynler, çocuğun çevrimiçi tehlikelerle karşılaştıklarında başvuracağı en güvenilir yetişkinlerdir.

Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda ne yaptığını anlamak, onları dijital tehditlerden korumak için çok önemlidir. Ayrıca çocuklarınızla açık bir diyalog kurmanız gerekecek. Onların güvenliğini sağladığınızı bilmelerini sağlayın ve sorularını ve endişelerini dinlediğinizden emin olun.

 

10 Adımda Çocuğunuz İçin Güvenli İnternet


1. Teknoloji Konulu Sohbetler Oluşturun:

10 adımda çocuğunuz için güvenli internet başlığının ilk maddesi çocuklarınızla yapacağınız konuşmalar, onların internet ortamında karşılaşacakları rahatsız edici şeyler hakkında bile sizinle konuşurken kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuklarınızın interneti nasıl kullandığını daha iyi anlamanıza da yardımcı olacaktır.

 

2. İnternet Kullanın:

En az çocuğunuzu koruyacak kadar İnternet kullanmayı öğrenin. İnterneti etkin bir şekilde kullandığınızda çocuklarınız için uygun web sitelerini, oyunları ve uygulamaları öğrenebilirsiniz. Böylece çocuklarınızı doğru yönlendirme imkânına sahip olmuş olursunuz.

 

3. Çocuğunuzu Bilgilendirin:

 

Tanımadıkları kişilerin arkadaşlık ve takip isteklerini onaylamamalarını, sosyal medya hesaplarını gizli modda kullanmalarını, mesaj ve mail yolu ile gelen linklere tıklamamalarını, Siber zorbalıkta bulunan rahatsız edici mesaj atan kişileri engellemelerini ve sizi bilgilendirmelerini söyleyin. Şiddet içerikli oyunlar oynamamaları konusunda uyarın.

 

4. Sınırları Birlikte Oluşturun:

Çocuğunuzun çevrimiçi ortamda neler yapıp ne yapamayacağını, interneti nerede kullanabileceklerini, çevrimiçi ne kadar zaman geçirebileceklerini, ziyaret edebilecekleri siteleri ve paylaşabilecekleri bilgi türlerini netleştirin.

 

5. Birlikte Keşfedin:

Çocuklarınıza uygun çevrimiçi davranışları öğretmek için birlikte çevrimiçi zaman geçirin. Çocuğunuzun çevrimiçi ortamda ne yaptığını öğrenmenin en iyi yolu, size ne yaptıklarını ve hangi siteleri ziyaret etmeyi sevdiklerini söylemelerini istemektir. Böylece ilgilerini çeken ve yeni öğrendikleri bir şeyi sizinle paylaşmalarını sağlamış olursunuz.

 

6. Gizlilik Ayarları Kullanın:

Evinizin internet bağlantısı olan tüm cihazlara ebeveyn kontrollerini yükleyin. Çocuğunuzun kullandıkları cihazların gizlilik özelliklerini etkinleştirin. Evdeki diğer hesapların parola korumalı olduğundan emin olun, böylece küçük çocuklar yanlışlıkla onlara erişemez.

 

7. Güvenli Arama Motorları Kullanın:

Çocuklar için geliştirilen, Kiddle gibi güvenli arama motorlarını kullanın. Bunları ‘Favori Listesine’ ekleyerek kolaylık sağlayabilirsiniz.

 

8. Ortak Alan Oluşturun:

Çocuklarınızın teknoloji cihazlarını, salon veya mutfak gibi ortak bir alanda kullanmaya teşvik edin, böylece interneti nasıl kullandıklarına bir göz atabilir ve faaliyetlerine ortak olabilirsiniz.

 

9. Kontrol Edin:

Çocuğunuzun hesap şifrelerini sizinle paylaşmalarını isteyerek onları rahatsız etmeyecek şekilde takip edin. Çocuğunuzun kullandığı profil bilgileri ve paylaşımları kimlerin görebileceği gibi ilgili gizlilik ayarlarını düzenleyin.

 

10. Gözlemleyin:

10 adımda çocuğunuz için güvenli internet başlığının son maddesi ise çocuğunuzun internette ne kadar zaman harcadığını ve İnternet kullanımının çocuğunuzu psikolojik ve fizyolojik açıdan nasıl etkilediğini gözlemleyin.

Kaynak: https://abdulkadirozbek.com.tr/10adimdacocugunuzicinguvenliinternet/